ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Žena sa rijetkim stanjem je zatrudnila. Liječnici su ostali u ŠOKU kada se beba rodila!



Stephanie Turner je rođena sa rijetkim genetskim stanjem (Harlequin ichthyosis), koje njenu kožu čini debelom, crvenom i ispucalom.

Pri rođenju, njeno tijelo je postalo oklop sadržan od bijelih poloča kože odovjenih dubokim pukotinama. Također je u ovom stanju prisutna abnormalnost udova, očiju i ušiju.

Zbog pucanje kože na nekim mjestima, moguć je nastanak infekcije jer se lako isprlaju ti dijelovi i bakterije se onda razmnožavaju.

Kada se Stephanie rodila, doktori su rekli da neće preživjeti. Ipak, ona je živa i prkosi svemu što je protiv nje. Koristi kremu svaki dan, kako bi sprječila suhoću i bakterije da napadnu njenu kožu.

Stephanie je najstarija žena u SAD-u koja ima ovo stanje. Ono što je žalosno čuti, jeste da jona meta zlobnih komentara.



Uprkos svemu, njen optimizam je jači od zlih ljudi i njiihovih komentara. Baš taj optimizam ju je tjerao da živi, a i razlog je  zašto se njen suprug zaljubio u nju.

Ubrzo nakon što se udala Stephanie je ostala trudna sa 23 godine, a znala je da trudnoćom rizikuje svoj život. Trudnoća u ovom stanju je veoma opasna jer istezanje stomaka može pogoršati ovu bolest.

Doktori nisu znali šta da očekuju od njene trudnoće i nisu nikad vidjeli takav slučaj. Ipak, Stephanie donosi na svijet zdravog sina i postaje prva osoba sa ovom bolešću  koja se porodila. Kasnije je opet zatrudnila i na svijet donijela zdravu djevojčicu.

Nije prenijela ovu bolest ni na jedno svoje dijete, zato što oba roditelja moraju imati Harlequin ichthyosis kako bi se stanje prenijelo na djecu.


megagiga.info


Nema komentara:

Objavi komentar