nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Brojka koja zvuči nevjerovatno! – U životu čovjek pretrpi 9,672 bolesti i povreda - Pogledajte i vi ovu zanimljivu statistiku



Tokom života prosječno pretrpimo 858 glavobolja, izbije nam 2,808 modrica, leđa nas “zaštekaju” 780 puta, sinusi će nam biti zatvoreni 312 puta. ”Kiselina” će nas mučiti 312 puta, a isto toliko puta ukočiće nam se vrat.



Čak 468 puta će da nas boli stomak, a menstrualne bolove žene će osjetiti 390 puta. Ni to nije sve: 78 puta u životu će nam krvariti nos, a 156 puta ćemo patiti od bolnih stopala, dok će se neugodna bol u uhu javiti 156 puta, a 78 puta će nam biti inficirano oko.

Godišnje se pretrpi 124 bolesti, od glavobolje i opekotina do osjetljivog želuca. Od toga tri su upale grla, četiri napada kiseline i isto toliko slučaja ukočenog vrata. Muškarci će se prosječno prilikom brijanja posjeći dva puta, a jezik ćemo pregristi tri puta. Prosječno će nam izbiti tri žulja na stopalima, a jednom ćemo izgubiti glas. Pet puta ćemo se posjeći, a uz ostale boljke ispada da ćemo svaka tri dana jaukati da nas nešto – boli.

Osim sitnih nezgoda, ozbiljnije bolesti mogu nas odvesti u bolnicu prosječno u tri navrata, a obavićemo i dva operativna zahvata.

– Čak i kad nema opasnosti od ozbiljnih zdravstvenih stanja, prosječno ljudsko tijelo svakodnevno prima i trpi udarce koji dokazuju da život nije “osmišljen” da bude jednostavan – kaže jedan od autora studije Lorens Kristensen. Savjetuje redovno pranje ruku, uspravno držanje tijela i zdravu ishranu kao i vježbanje, piše Daily Mail.


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar