ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

HLADNE RUKE i NOGE su mnogo VEĆI problem od samo loše cirkulacije!



Hladne ruke i stopala su često povezani sa slabom cirkulacijom. Međutim, ovo stanje može biti uzrokovano stresom. U stresnim situacijama tijelo oslobađa adrenalin koji ometa normalnu cirkulaciju krvi, što dovodi do hladnih ruku i nogu.

Ponekad, hladne ruke i stopala mogu biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja, kao što su sljedeće:

Anemija

Hladni ekstremiteti mogu ukazati na nedostatak željeza. Ako imate ove simptome trebate otići ljekaru kako bi vam propisao odgovarajuću terapiju. Željezo je vitalna komponenta hemoglobina, molekule koja je odgovorna za distribuciju kisika u krvi i daje joj prirodnu crvenu boju

Dijabetes

Ako su hladne ruke i noge uz peckanja, to može ukazivati na dijabetes. Visok nivo šećera može imati negativan uticaj na nervni sistem. Nakon toga slijedi glad, povećan apetit i žeđ. Ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah posjetite svog ljekara.

Štitna žijezda

Štitni poremećaj može usporiti metabolizam, što može dovesti do hladnih ruku i nogu. Najčešći simptomi su: usporenost, pospanost, iscrpljenost i netolerancije visoke temperature.


 


Stres

Kao što smo ranije spomenuli, stres je jedan od glavnih uzroka hladnih ruku i nogu. To povećava lučenje adrenalina što dovodi do slabe cirkulacije, a samim tim i hladnih ruku i nogu.


narodnamedicina.info


Nema komentara:

Objavi komentar