nedjelja, 28. kolovoza 2016.

Zabavite se u vašoj kuhinji – Hrana koja gotovo nema kalorija i najbolje kombinacije za mršavljenje (FOTO)



Naše tijelo troši kalorije i kada unosimo i varimo hranu, zato sa niskokaloričnim namirnicama nema brojanja kalorija. Možete ih jesti u gotovo neograničenim količinama, jer ćete i to malo kalorija što imaju potrošiti, možda, već samo žvakanjem. Naravno, sve to zavisi od čovjeka do čovjeka.



Možda sa ovim namirnicama i unesete koju kaloriju, ali to je zaista zanemarljivo.

Neka vam ove namirnice postanu zamjena za večeru, međuobroke, grickalice, slatkiše. Na taj način, uz umjerenu ishranu sasvim sigurno ćete gubiti kilograme postepeno i zdravo.



    Jabuke
    Kajsije
    Špargle
    Koren cvekle
    Brokoli
    Karfiol
    Mrkve
    Celer
    Brusnice

    Krastavci
    Divlja mirođija
    Bijeli luk
    Grejpfrut
    Boranija
    Kelj
    Praziluk
    Limun
    Zelena salata

    Crveni luk
    Narandže
    Paprike
    Ananas
    Šljive
    Maline
    Špinat
    Jagode
    Paradajz
    Lubenica



Kombinovanje

Voće

Odlično kao zakuska. Za doručak pomješajte žitarice sa malo malina i nasjeckanih jabuka i niskokaloričnog jogurta. Pravite sorbet od voća ili grilujte kriške ananasa ili ispecite jabuke sa malo meda i cimeta.

Rashlađujte se sa svježim sokom narandže i grejpa, a ne zaboravite na detoksifikacijsku limunadu. Napravite smoothie sa jagodama, brusnicama i jogurtom. Kombinacija je mnogo, igrajte se sa voćem, budite maštoviti.

Povrće

Kuhano, poluisprženo, dinstano – povrće je veoma važno u vašoj ishrani. Trudite se da svaki dan, od sveukupne hrane koju pojedete, tu bude bar 50 odsto povrća. Najbolje bi bilo da ga jedete što više sirovog. Dodajte krišku narandže u vodu kada kuhate mrkve. Primjetićete ukusnu razliku. Kada pravite supu od paradajza obogatite je sa bosiljkom ili origanom.

Kada govorimo o začinima, kombinujte: mrkvu i korijander, grašak i mentu i paprike i majčinu dušicu.

U glavna jela dodajte što više povrća. Ako pravite pire od krompira, dodajte mu i kuhanu mrkvu ili kelj. Obogatićete ukus, a gotovo da nećete dobiti dodatne kalorije.

Pošaljite majonezu i kalorične namaze na godišnji odmor, a počnite se družiti sa jogurtom (pomješanim sa niskokaloričnim začinskim biljem), mrkvama, paradajzom, krastavcima, …

Ako pravite meso, imajte na umu da šunka voli senf, a govedina je u braku sa hrenom, grilovana piletina i riba se bore za naklonost paradajza i origana, dok je svinjetina ludo zaljubljena u crveni luk.

Sve ovo može biti zabavna igra, ukoliko vi to želite. Najlepša jela nastaju upravo iz ljubavi. Zabavite se u vašoj kuhinji.

Možda mislite da sve ovo i nema mnogo smisla, ali ako želite da smanjite taj trbuščić i skinite koji kilogram ovo društvance će vam u tome uveliko pomoci


haber.ba


Nema komentara:

Objavi komentar