srijeda, 28. rujna 2016.

Najraniji znak upozorenja Alzheimerove bolesti! Svako bi trebao znati što je prije moguće



Nedavno istraživanje je otkrilo da je gubljenje osjećaja za miris, rani znak upozorenja za Alzheimerovu bolest.

Istraživanje je objavljeno u JAMA Neurology i pokazuje da starije osobe sa lošijim čulom mirisa imaju veći rizik da obole od psihičkih smetnji, koje mogu napredovati do Alzheimerove bolesti.

Prema rezultatima ovog istraživanja, čulo mirisa se može dobro  iskoristiti za otkriće simptoma Alzheimerove bolesti, kongnitivnih oštećenja i drugih oblika demencije.

Istraživanje je provedeno na 1.400 starijih osoba sa prosječnom dobi od 79 i normalnim mentalnim funkcionisanjem. Stručnjaci  su pripremili: „ mirisne testove” za sudionike.

Sudionici su morali mirisati različite mirise, te odabrati ispravan odgovor od ponuđene četiri opcije. Mirisali su hranu( luk, banana) i neprehrambene proizvode, kao što su: benzin, razrjeđivač, terpentin.

Čak 250 ispitanika je pokazalo blagi kognitivni poremećaj (rana faza mentalnog propadanja, može uključivati probleme sa pamćenjem i rasuđivanjem) nakon perioda praćenja  od tri i po godine.

Iako to ne utiče na svakodnevni život, još uvijek može dovesti do pada mentalnog zdravlja i demencije. 64 ispitanika s blagim kognitivnim oštećenjem su razvila demenciju, uključujući Alzheimerovu bolest.

Druga stvar koju su stručnjaci otkrili jeste da oni sa lošijim rezultatima na testu mirisa, imaju 2.2 puta više šanse za razvoj blagog kognitivnog oštećenja.

Stručnjaci su takođe napravili vezu između loših rezultata testa i razvoja Alzheimerove bolesti. Otkrili su da je poboljšanje u rezultatima testa, povezano sa poboljšanjem u težini demencije.

Rosebud Roberts,  glavni pokretač studije i profesor neurologije na klinici Mayo, rekao je: „Rezultati upućuju na to da testiranje čula mirisa, može pomoći starijim, mentalno zdravim osobama, koje imaju veći rizik za napredovanje problema s pamćenjem. Ili, ako već imaju te probleme,mogu spriječiti  napredovanje Alzheimerove demencije.”

On vjeruje da mirisni testovi mogu biti standardni provjeravajući alat za starije pacijente. Ovi testovi mogu otkriti prve znakove blagog kognitivnog oštećenja.

Takođe mogu predvidjeti  hoće li oni koji već boluju od kognitivnog poremećaja, napredovati do Alzheimerove bolesti ili ka drugim demencijama.

Stručnjaci vjeruju da Alzheimerova bolest, kao i ostali oblici demencije, pogađaju dijelove mozga koji razlikuju miris. Ti dijelovi mozga mogu biti prvi zahvaćeni demencijom.

Glavni istraživač i profesor neurologije na Mayo Clinic, dr. Rosebund Roberts,tvrdi da neki ljudi imaju slabe rezultate na testu zbog različitih razloga. Kao što su različita respiratorna oboljenja i hronični sinusi.

Daljnja istraživanja trebaju biti sprovedena u vezi odnosa između pada čula mirisa i razvoja demencije. Posljednji statistički podaci dokazuju da je jedan od najčešćih oblika demencije, Alzheimerova bolest.

megagiga.info


Nema komentara:

Objavi komentar