petak, 16. rujna 2016.

PAŽNJA! 6 upozoravajućih znakova da ćete uskoro imati MOŽDANI UDAR!



Moždani udar se može desiti bilo kome i u bilo kojem trenutku.  Moždani udar se dešava kada krvne žile koje se nalaze u mozgu počinukrvariti, što se naziva hemoragijski ili kada krvne žile postanu blokirane što se naziva ishemijski moždani udar.

Moždani udar može uzrokovati ekstremna oštećenja mozga, kao i moguću smrt. Moždani je peti najveći uzročnik smrti u SAD-u. Šanse za moždani se mogu minimizirati ili smanjiti uz pomoć vježbanja, zdrave prehrane, i regulisanja težine.

1. Iznenadna ekstremna migrena / glavobolja

Ako često se mučite sa teškim migrenama ili glavoboljom to može značiti da postoji blokada unutar jedne od krvnih žila u mozgu.

Ako nemate podužu historiju vezanu za migrene ili glavobolje, te odjednom je razvijete niotkuda, to bi mogao biti znak upozorenja da imate moždani udar.

2. Iznenadne nevolje sa fokusiranjem

Moždani udar također može uticati na vašu sposobnost da se usredotočite i razmišljate kritički. Odmah ćete primijetiti da niste u mogućnosti da imate bilo kakve kognitivne misli.

Razlog za to je zato što određenom području u mozgu nedostaje kisika. To čini vrlo teškim za vaš mozak da obradi stvari, kao i bilo koje druge vrste funkcija koje bi inače bio u mogućnosti da učini.

3. Iznenadna vrtoglavica

Još jedan veliki znak upozorenja za mogući moždani udar. Ova vrsta nuspojava može biti teška za prepoznati ako ste pod uticajem alkohola ili bilo čega drugog što narušava vašu sposobnost da mislite kritički.

Veliki znak da je mogući moždani udar jeste ako jedna strana usta počne klonuti i teže vam je izgovarati riječi. Razlog tome može biti  krv ne dolazi u vaše mišiće lica.

4. Iznenadna ukočenost / Slabost

Jedan od velikih znakova upozorenja ljudi koji pate od moždanog udara je ako je jedna od vaših ruku otupila i osjećate je slabo.

Razlog za to je što moždani udar utiče samo na jednu stranu tijela. To u potpunosti ovisi o tome gdje se blokada / krvarenje nalazi u mozgu. Ako ovaj osjećaj nije nestao i nakon nekoliko minuta ovo bi mogao biti vaš znak da patite od moždanog udara.

5. Iznenadni problemi s vidom

Baš kao i gore navedeni problemi i vaš vid može postati pogođen. Ako iznenada imate problema s vidom na jednom oku posebno, onda to može biti znak upozorenja da patite od moždanog udara.

Još jedan način za reći, jeste ako se događa da se mogu razviti dvoslike. To se događa zato što se jedno od vaših očiju ne može u potpunosti fokusirati zbog moždanog udara. Vaše oči više ne rade zajedno kako bi se usredotočile na nešto.

6. Iznenadni umor ili iscrpljenosti

Ovo je jedan od simptoma moždanog udara koji je teže otkriti jer umor i iscrpljenost mogu rezultirati iz ničega.

Međutim, kada postoji određena vrsta poremećaja u tijelu primijetit ćete da ste odjednom jako umorni. To je zbog vašeg mozga koji ne dobiva nikakav protok krvi u zahvaćenom mjestu.

Jedan od najvećih indikacija koje ukazuju na moždani udar jeste kada pogodi niotkuda, a vi nemate pojma zašto ste odjednom postali vrlo iscrpljeni.


megagiga.info


Nema komentara:

Objavi komentar