srijeda, 28. rujna 2016.

Ovo je NAJZDRAVIJE POVRĆE na svijetu a mi smo ga potpuno ZABORAVILI!



Da li ste znali da je potočarka (lipolist, zimska lipa) bogata željezom i da sadrži više željeza nego špinat, a sadrži više vitamina C od limuna i narandže? Nevjerovatno, zar ne?

Ova super zdrava biljka je bogata mnogim zdravim hranjljivim tvarima, te može pružiti razna ljekovita sredstva. Loša stvar je da je ova biljka nekako zaboravljena.

Nedavna studija je otkrila da je ovo povrće trenutno njazdravije povrće na planeti. Sada se sigurno pitata- zašto?

Trebate znati da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidantni učinak. Ovo super zdravo povrće može pružiti i druge zdravstvene beneficije: čisti krv, osvježava, čisti cijelo tijelo, stimuliše apetit.

Mnogi ljudi širom svijeta koriste ovo super zdravo povrće u boliku svježeg soka. Sručnjaci iz cijelog svijeta preporučuju konzumiranje soka od potočarke, u omjeru 1:5 (1 sok potočarke i 5 dijelova vode).

Potrebno je piti u ovom omjeru zato što je to jaka biljka i može izazvati upalu želuca i grla ako se pije čisti sok od potočarke. Također, ne treba piti ovaj sok svaki dan, već svaki drugi dan.

Mnoge različite studije su pokazale da potočarka može zaustaviti rast tumora i metastaza, ako se ekstrakt potočarke ubrizgava u tijelo (testovi su provedeni na životinjama).

Neki stručnjaci tvrde da je ovo povrće, vrlo korisno u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ali zaustavlja i širenje raka dojke. Preporučeno je i da  teški pušači jedu salatu od potočarke, kako bi spriječili štetne učinke pušenja.

Kako napraviti oblogu od potočarke?

Prvo, potrebno je usitniti listove potočarke u male komadiće. Napomena: očistite zahvaćeno područje sa alkohlom, prije nego što primjenite oblogu od potočarke. Kada ste gotovi, oblogu pričvrstite zavojem.

Pobrinite se da obloga ostane na koži 2-4 sata. Nakon toga, ukloniti oblogu i oprati područje sa hladnom vodom. Ovu metodu možete koristiti za liječenje mnogih kožnih oboljenja.

Salata od potočarke

Prije svega, oprati lišće te staviti u slanu vodu sa ocatom i ostaviti na sat vremena. Nakon toga, promiješati potočarku sa nasjeckanim bijelim lukom, maslinovim uljem, sokom od limuna, malo soli i papra.

Napmena: prije nego što jedete salatu, ostavite je da stoji tri sata. Ova salata je dobra kao dodatak hrani za bolesti koje su prije navedene.

Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći i ne zaboravite ga podijeliti sa porodicom i prijateljima. Hvala.

megagiga.info


Nema komentara:

Objavi komentar